Gå til indhold
Foto af Kristian Lybæk.
Foto af Kristian Lybæk.

Nyhed -

Regnskovscertifikater støtter bevarelsen af Etiopiens sidste regnskove

Har du købt et regnskovscertifikat hos Verdens Skove og er nysgerrig på, hvad det bidraget til? En del af midlerne fra regnskovscertifikaterne i 2022 går til at støtte en bæredygtig forvaltning af det sidste regnskov i Etiopien. Landets skovdække er faldet markant i løbet af det sidste århundrede, fordi landets eksploderende befolkningstilvækst har krævet ekstra mange ressourcer. Nu hjælper Verdens Skove lokalbefolkningen, der bor ved nogle af de sidste intakte skove, med at bevare skovene og have en bæredygtig indtjening fra dem.

Af Ida Lund, geografistuderende, studentermedhjælper.

Verdens Skove arbejder i nogle af de sidste intakte skovområder omkring Bale Mountains National Park og Kafa Biosphere Reserve i Etiopien, hvor den vilde arabica-kaffe hører hjemme og dominerer skovbunden i store dele af skovene. Her arbejder vi for at støtte de lokale bønder i at have en bæredygtig kaffeproduktion, der både er til gavn for skoven og skaber en indtjening for de lokale. Formålet er, at de får en indtjening ved bæredygtig kaffeproduktion, så skovene får en højere værdi for de lokale og dermed ikke behøver at fælde den for at kunne klare sig.

Etiopiens artsrige regnskove er næsten væk
Etiopiens befolkningstal er eksploderet gennem det seneste århundrede. Det lægger et enormt pres på landets naturressourcer, der skal nu skal brødføde en befolkning på mere end 120 millioner mennesker. Det er cirka en fire-dobling i forhold til for bare 50 år siden. Etiopien er desuden listet som et af verdens fattigste lande. Landet, der tidligere har haft megen skov og været frodigt, er helt nede på fire procent skovdække, hvilket er alarmerende lavt. De sidste skove er desuden stærkt degraderede og fragmenterede, og det kræver derfor hastig indgriben, hvis ikke Etiopiens sidste regnskove skal forsvinde helt. Derfor er skovenes tilstand nu blevet en politisk prioritet i Etiopien, der de seneste år har fået mere klima- og miljøpolitik på dagsordenen.

Skovområderne har dog stadig et helt unikt dyre- og planteliv og huser mange endemiske arter. Nogle af de endemiske dyr, der kan spottes omkring Bale Mountains, er den meget sjældne etiopiske ulv (Canis simensis), bjergløven, der er en løveunderart (P. l. leo), bjerg-nyala (Tragelaphus buxtoni) og den sky og relativt ukendte Bale Mountains Velvet-abe (Chlorocebus djamdjamensis). Herudover lever her også den sort-hvide colobusabe (Colobus polykomos) med sin særlige buskede hale og den ikoniske og ejendommeligt udseende gelada-abe (Theropithecus gelada), der er nært beslægtet med bavianer.

Colobusaber i Bale Mountains. Foto af Shutterstock.

Etablering af bæredygtigt skovlandbrug
Lokale bønder og skovforvaltere har traditionelt høstet den vilde kaffe i skovene. Dog har de også fældet træer i skoven, fordi de ved, at ved at skabe mere lys i skovbunden, kan de få et højere udbytte af kaffehøsten, hvorved de tilbageværende skove er blevet degraderet. For at gøre op med denne praksis, er der blevet indført et skovforvaltningssystem, der bygger på et samarbejde mellem myndighederne og lokalsamfundene omkring skovene. Her inkluderes lokalbefolkningen i forvaltningen af skovene (Participatory Forest Management eller PFM). Desuden er der blevet indført et strengt forbud mod træfældning for at bevare de sidste skove. I PFM-systemet er lokale grupper forpligtede til at forvalte skoven bæredygtigt, men de får dog ikke selv ret meget ud af aftalen økonomisk. Dette har derfor store konsekvenser for den fattige lokalbefolkning, som nu har begrænsede legale muligheder for at have en indtjening fra skoven, og derfor fælder mange stadig skov illegalt.

Verdens Skove arbejder derfor med at introducere skovlandbrugssystemer med fokus på kaffe i randområderne omkring skovene samt med at støtte PFM-grupperne i at monitorere skoven. Vi støtter lokalbefolkningen i overgangen fra konventionelle afgrøder til bæredygtigt skovlandbrug bestående af kaffeplanter og hjemmehørende skyggetræer, der er med til at øge biodiversiteten i produktionsområderne i udkanten af skovene. Kaffebuskene giver ingen indtjening de første tre-fire år, så de plantes derfor sammen med bananpalmer og papayatræer, der vokser hurtigt, og som kan give bønderne en lille indtjening de første år. Når kaffebuskene begynder at give en indtjening, vil flere af skyggetræerne have vokset sig store, hvorved skovdækket begynder at brede sig ud fra den egentlige skov.

Kristian Lybæk, der er koordinator for Verdens Skoves arbejde i Østafrika, udtaler: “Bønderne får en mere diversificeret produktion, større indtægt på lang sigt, og de får desuden mulighed for høste brændselsmateriale fra deres egne træer frem for at skulle gå på hugst i skoven. Desuden gør skovlandbruget i udkanten af skovene, at skovdækket vokser, hvilket er en meget positiv udvikling for landets skove.”

Skovlandbrug i randområderne i udkanten af skoven. Foto af Kristian Lybæk.

Verdens Skove støtter desuden lokalbefolkningen i at håndtere deres høst mere effektivt og få den højest mulige pris for deres produkter på det internationale marked. Dette har i den grad givet resultater, da de i år slog egne rekorder med prisen på deres kaffe.

Det ligger dog stadig et problem i, at det ikke er alle de lokale, der er en del af skovlandbrugsprojektet. De, der kun er en del af PFM-systemet, får kun en ganske lille indtjening for deres anstrengelser med skovmonitoreringen og har derfor stadig interesse i at fælde træer for bedre lysforhold til deres kaffe og sanke brænde. Derfor arbejder Verdens Skove også med at udvikle en FSC-standard for Etiopien, som skal bane vejen for bæredygtig tømmerhugst, så lokalbefolkningerne kan få en alternativ og bæredygtig indkomst fra skoven.

Kvinder skal inkluderes i arbejdet
Verdens Skove arbejder desuden for, at kvinder bliver mere inkluderet i PFM-aktiviteterne og skovlandbruget. Kvinder bliver nemlig ikke traditionelt inkluderet i beslutninger, og de råder typisk ikke selv over jord. Verdens Skove har oprettet en række ‘Village Savings and Loans Associations’ (VSLA) særligt for kvinder, som i fællesskab bestemmer, hvad deres optjente penge skal bruges til. Det har blandt andet resulteret i, at kvinder har startet en produktion af æg ved at investere i høns og hønsehuse. Lige nu arbejder vi især på at inkludere kvinder i værdikæden for kaffeproduktionen.

Køb regnskovscertifikater og støt Etiopiens regnskove
Hvis du har købt regnskovscertifikater hos Verdens Skove, har du altså været med til at støtte vores arbejde med at bevare de sidste regnskove i Etiopien, og at skabe en bæredygtig indtjening for lokalbefolkningen.

Hvis ikke du har købt et regnskovscertifikat endnu, kan du stadig nå det. De kan findes i vores webshop her.

Emner

Kategorier

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770