Gå til indhold
En duehale i aktion. Foto; Jerzy Strzelecki, Wikimedia
En duehale i aktion. Foto; Jerzy Strzelecki, Wikimedia

Nyhed -

'Nye' insekter spiller danskerne et pus i varmen

Af Gry Bossen

Den enormt varme sommer med rekordmange solskinstimer, har ikke alene medført tørke i hele landet, men også ført til møder med insekter, som vi danskere ikke er vant til at stifte bekendtskab med. For mit vedkommende har sommeren budt på flere ubehagelige møder med bladlusløven, mens jeg en anelse misundelig kan se at andre har haft besøg af den flotte duehale.

Dette års varme og tørre sommer har sat sine spor på den danske natur -gode som dårlige. De højere temperaturer har tiltrukket arter, der ikke normalt findes i Danmark og tørken har fået de hjemmehørende dyr til at opføre sig anderledes end de plejer. Derfor har vi i Danmark stiftet bekendtskab med dyr vi ellers ikke plejer at møde i det danske landskab, men som i år har krydset vores vej. Nogle møder har været mere heldige end andre, vil jeg vove at påstå.

Mødet med Guldøjelarven

Særligt to insekter har været på danskernes læber. Det ene insekt, der har overrasket mange danskere denne sommer, og som jeg selv har været så “heldig” at stifte bekendtskab med, er guldøjens larver. Guldøjelarven er en forbistret lille sag, der givet også er en lille stakkel, der har lidt i tørken i år. Men jeg synes ikke helt det retfærdiggør, at den så bare sætter sine to -ret store- knibtangs-agtige kæber i mig og mange andre danskere og suger blod eller hvad den ellers kan få ud af os. Ikke nok med det efterlader den et stik, der klør gevaldigt i flere dage ja nærmest en hel uge efter mødet.

Jeg havde aldrig set guldøjens larve før. Jeg måtte derfor konsultere først en skovmand og så en biolog -ja alle de eksperter jeg kunne mønstre på øen, hvor jeg mødte larven første gang. Beskrivelsen passede, men ingen af eksperterne var klar over, at den bed mennesker. Efter flere billeder af krapylet og sammenligning af diverse stik, var vi flere der kunne konstatere, at det gør den altså. Og jeg har siden ageret ekspert overfor andre, der også har mødt guldøje larven. Eller bladluseløven som den også kaldes. For den mæsker sig som regel i bladlus og bliver derfor betegnet som et nyttedyr. Nok mest af dem, der ikke selv har mødt en tørstig larve.

Kan ikke kravle opad tørt sand

Det mystiske er, at det udelukkende er på stranden jeg har mødt disse dyr. Umiddelbart ville jeg ikke tænke, at der normalt var mange bladlus på stranden. Hvad der har fået dem til at trække derud, ved jeg ikke. Til gengæld består min ekspertise nu i at fortælle folk, at dette lille kræ har svært ved at kravle opad tørt sand. Så man kan faktisk næsten undgå dem ved at grave en rende rundt om sit strandtæppe og dermed spærre vejen for dem. For vi skal jo meget gerne bevare dette nyttedyr, der ellers sjældent overlever at have sat kæberne i nogens lår. Tsk tsk. Jeg må sige, at dyret gennemgår en forandring til det bedre, når den forpupper sig.

Er det en Kolibri?

Det andet insekt, der har mystificeret danskerne denne sommer, er et forholdsvist stort insekt, som står stille i luften over blomsterne mens den med en lang snabel suger nektar til sig. Den kolibri-agtige skabning har fået mange danskere op af stolene -for har vi nu pludselig kolibrier i Danmark? I virkeligheden er der tale om en Duehale, som er en dagaktiv aftensværmer, som altså er et insekt og ikke en mini fugl.

Men det gør ikke denne lille skabning mindre spektakulær og jeg ville da selv ønske jeg havde haft glæden af at opleve en duehale i aktion. Der er på grund af varmen i år så mange danskere, der har været heldige at opleve dette lille dyr, at duehalen indtil videre er blevet indberettet til naturbasen 457 gange i år mod 44 gange sidste år og 6 gange året før. Så det er bestemt nyt for danskerne at se denne kolibri-agtige aftensværmer besøge deres blomster.

Blomsternes sommer

Begge insekter har forundret danskerne så meget, at de sociale medier har flydt over med forespørgsler og nu har diverse naturformidlende nyhedssider også bragt emnet og historierne om dem. Udover at tørken har efterladt mange dyr tørstige, så har det også betydet at græsset mange steder er bukket under, mens de åbenbart mere hårdføre blomster har overlevet og blomstret i fuld flor. Det har været godt for sommerfugle og tydeligvis aftensværmere. Jeg ville stadig ønske, at det var duehalen jeg havde mødt denne sommer og ikke guldøjelarven.


Kilde;
https://naturguide.dk/bladlusloeven-bider-danskerne-i-sommervarmen/
Duehalen er meldt ind til og figurere nu i Naturbasens nyhedsbrev. https://www.naturbasen.dk/nyhedsbrev

Emner

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770