Gå til indhold
Samarbejde mellem aktører skal fremme arbejdet med biodiverstet, klima og rettigheder.Foto: Privat.
Samarbejde mellem aktører skal fremme arbejdet med biodiverstet, klima og rettigheder.Foto: Privat.

Nyhed -

Fem dage for klimaet i frodige Costa Rica

Verdens Skove er taget til Costa Rica en uge med vores projekt i Latinamerika EUROCLIMA+ sammen med vores partnere i Bolivia, APCOB, og i Panama, Geoversity. Det er fem dage dedikeret til klimaet, mere specifikt til temaet Skove, Biodiversitet og Økosystemer. Organisationer fra blandt andet Brasilien, Mexico, Peru og Guatemala er til stede, så vi kan udveksle erfaringer og tage endnu et skridt i kampen mod klimaforandringerne.

Af Josefine Aude Raas

Konferencen starter mandag d. 23. september kl. 08.30 om morgenen. Ordet er synergi. Det er det, vi skal nå i mål med på tværs af de latinamerikanske grænser. Og Costa Rica skuffer ikke med sin frodige grønne flora, der netop minder os om, hvad det er, vi skal passe på.

”Vi er her for at dele ud af gode erfaringer og fremme den bæredygtige udvikling med et fokus på tilpasning til klimaforandringerne”, fortæller Sofia Muñoz, som er facilitator.

Der er meget på programmet, vi skal både igennem styring og finansiering af projekter, samarbejde med oprindelige folk og samfund, kommunikation og synlighed, forvaltning af viden og en masse gruppearbejde på tværs af lande og organisationer.

Projekter for at fremme vores natur

Alle projekterne hører under Skove, Biodiversitet og Økosystemer, og vi er fem i alt, som arbejder med komponenter som skov, økosystemer, klimaforandringer, såning og brug af rekurser ud over træ fra Amazonas. Fælles for alle er, at en af de store udfordringer er forandringer i klimaet som blandt andet bringer tørke og oversvømmelser med sig. Flere af projekterne arbejder også tæt sammen med lokalsamfundene, hvor de rent mærker klimaforandringer og har brug for hjælp til at tilpasse sig et nyt og mere omskifteligt klima. Det samme gør Verdens Skove i Bolivia med vores partner APCOB. Vi arbejder eksempelvis i Chiquitania, hvor skovbrandene stadig hærger.

Skovbrandene sætter en tyk streg under, at det er nu, der skal handles. Og projektet EUROCLIMA+ forsøger at skabe global synlighed og samarbejde specielt mellem de latinamerikanske lande, som står over for de samme udfordringer.

Skovbrande motiverer

Skovbrandene kaster ikke en trist skygge over konferencen, men samler og motiverer mere alle deltagerne. Her ser vi et eksempel på, hvad der sker, når man ikke er forberedt på katastrofer forvoldt af ændringer i klimaet. I Chiquitania har der været utroligt lange tørkeperioder, som har gjort det nemt for brandene at sprede sig.

Udover skovbrandene bliver vores hoveder de her dage fyldt med spørgsmål. Hvordan kan vi fortsætte med at være innovative? Hvilke projekter kan hjælpe hinanden? Hvordan inkluderer vi bedre lokale samfund? Hvordan sørger vi for, at vores projekter og erfaringer får synlighed, så resten af verden kan lade sig inspirere? Ordet er bestemt synergi, og det bliver nogle lange aftener med diskussion og udveksling under Costa Ricas klare aftenhimmel. 

Til slut går vi alle herfra med ny viden om blandt andet skove, bæredygtighed, økosystemer og oprindelige folk, nye bekendtskaber og en masse motivation.

Emner

Kategorier

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Tolupanes familie i Honduras. Oprindelige folk bor i mange af verdens skove, men deres rettigheder til dem anerkendes ofte ikke. Foto: Mike Kolöffel

Ny FN klimarapport: Skoven og dens folk er afgørende i klimakampen

Måden vi anvender planetens landjord, heriblandt skove, vil få stor betydning for fremtidens klimaløsninger - og oprindelige folks erfaringer bliver afgørende i denne indsats. Det understreger ny rapport fra FN’s klimapanel (IPCC). Men konflikter om landrettigheder og ressourcer presser oprindelige befolkningsgrupper og den vigtige rolle, de burde spille i klimakampen.